träning

Börja cykla i terräng – starterkit

Börja cykla i terräng – starterkit

Att cykla i terräng är både kul och spännande. Man får vara i naturen, måste ha huvudet på skarpen, får uppleva fart och känner adrenalinet pumpa i blodet. Desto mer erfarenheter man har och desto mer man vet, ju roligare blir det. Alla proffs har dock någon gång också varit nybörjare och allt som krävs är att ta det första steget, sätta sig på cykeln och köra. För att du ska få koll på vad du behöver som nybörjare inom terrängcykel har vi här satt ihop ett starterkit för mountainbike.

Säkerheten kommer alltid först

Mountainbiking räknas som extremsport och precis som ordet låter så finns det faror och risker i och med att man håller på med sporten. Att cykla i svåra terränger med hög fart är ingen barnlek. Man måste ta det försiktigt, särskilt som nybörjare och öva, öva, öva. Och sen ska man naturligtvis alltid tänka på skyddsutrustningen.

Cykelhjälmen är det viktigaste skyddet. Den skyddar huvudet från alla möjliga farliga smäller. Det finns tre olika typer av hjälmar som används inom terrängcykel: Cross country, rounded skateboarder style och full-face. Full-face varianten skyddar mest, eftersom den inte bara täcker skallen, utan också ansiktet.

Skyddsvästar och olika dynor som sätts på kroppsdelar (till exempel armbågar och knän) skyddar resten av kroppen. Inom mountainbike är risken stor att man ramlar och slår sig och det kommer att hända alla flera gånger. Att kunna skydda hela kroppen från svåra skador är därför extremt viktigt inom sporten. Särskilt ryggen och nacken är riskzoner och här kan en skyddsväst minimera risken från allvarliga skador.

Annat tillbehör

Förutom den mest grundliga säkerhetsutrustningen finns det massor av roligt tillbehör som också har praktiska fördelar. Glasögon skyddar ögonen från smuts och lera som cykelns rörelser rör upp. Det finns olika sorters glasögon, allt från vanliga cykelglasögon till skidglasögon. Ljus kan vara extremt användbara, särskilt om man cyklar i mörkret eller i skog som blockerar solljuset. Även navigationssystem som en GPS kan vara bra att ha. Man får koll på vart man är och kan dessutom programmera in den vägen man vill ta. På så sätt slipper man koncentrera sig på vägen och kan lägga allt fokus på att kontrollera cykeln samtidigt som att hålla en hög hastighet. För att visa upp farten och spänningen kan man använda sig av olika kameror som man kan befästa vid hjälmen och spela in medan man åker. Man får ett häftigt perspektiv och en video att dela med andra.