Cyklar

3 saker att minnas i MTB-spåret

3 saker att minnas i MTB-spåret

Det är lätt att få ett sådant rus av adrenalin och eufori när man cyklar mountainbike att man börjar glömma de enklaste sakerna såsom säkerheten. Vett och etikett är en annan sak som man enkelt börjar glömma när man har cyklat ett tag och blivit mer säker i sin cykling. Det är härligt att cykla i spåret tillsammans med likasinnade, men det är tråkigt att se när vissa cyklister inte uppför sig på bästa sätt.

Här delar vi med oss av några saker du bör ha i åtanke när du är ute i spåret, som kommer göra att såväl du själv som dina medcyklister kan njuta av cykelturen:

  • Gå igenom din cykel. Det är viktigt att man på regelbunden basis går igenom sin cykel. Genom att tvätta den efter cykelturen, hur lite du än känner för att göra det just då, kan du skapa en god vana. Tvätta din cykel och smörj in dämpningen för att få cykeln att hålla längre och inte lika enkelt angripas av rost. När du rengör din cykel har du också ett utmärkt tillfälle att kontrollera däcktryck och dämpning samt säkerställa att alla skruva är åtdragna. Utan en väl fungerande cykel är du trots allt ingen särskilt bra cyklist.
  • Bär rätt kläder och skydd. Tighta jeans och foppatofflor är förstås inte de bästa kläderna du kan ha när du cyklar i spåret. Bär istället bekväma cykelkläder som är gjorda för ändamålet. Oavsett om du vill ha kläder av lycra eller mer säckiga kläder för downhill, går det bra vilket som. Det viktiga är att du är bekväm i de kläder du bär och att de lämpar sig för cykling. Givetvis bör du även bära en hjälm, eftersom det är det mest minimala skyddet du kan bära när du cyklar.
  • Cykla utifrån din egen förmåga. Det är viktigt att du känner till dina svagheter och styrkor som cyklist. Att prova nya saker och att utvecklas är alltid positivt, men du bör vara försiktig och inte bli för överambitiös då det är som att be om att en olycka ska inträffa.