Aktuellt

Fördelarna med motion för hälsa och välbefinnande

Fördelarna med motion är många, och alla aktiviteter räknas, även de minsta. Även att gå raskt i bara några minuter om dagen räknas som motion. Bygg gradvis upp till den rekommenderade mängden på 60 minuter varje dag.

Ju oftare du motionerar, desto lättare blir det. Motion för hälsa och välbefinnande är viktigt för alla åldrar, och äldre behöver särskilt mer återhämtning. Men hur väljer man rätt typ av motion? Här är några riktlinjer för att komma igång:

Aerobisk träning hjälper till med kardiovaskulär konditionering. Aerob träning fungerar genom att öka hjärtfrekvensen och andningsfrekvensen. Den här typen av träning är bäst för personer med låg kondition, eftersom de gradvis bör öka intensiteten i träningen. Dessutom kan denna typ av träning hjälpa människor att kontrollera sina blodsockernivåer och gå ner i vikt. Innan man börjar ett träningsprogram baserat på hjärtfrekvens är det dock viktigt att rådgöra med en hälsovårdare. Dessutom kan träningsrelaterade tillstånd, till exempel högt blodtryck, påverka hjärtfrekvensen.

Utbildning har många fördelar för sinnet. Studier visar att regelbunden träning bidrar till att förbättra minnet, förbättrar sömnkvaliteten och höjer det allmänna humöret. Även en blygsam mängd motion kan göra stor skillnad. Människor oavsett ålder, konditionsnivå eller kön kan använda motion för att hantera depression, förbättra sina energinivåer och få ut mer av livet. Fördelarna med motion är många och många, så överväg att börja med en rutin redan idag. Du kommer att bli glad att du gjorde det.

Aerobisk träning för personer utan kardiovaskulär sjukdom

Den rekommenderade livsstilen enligt Surgeon General inkluderar aerob träning. Men vad händer om du inte är redo för det? Om du är ute efter en rolig, kraftfull träning kan du följa ACSM:s riktlinjer. Här är några förslag för att komma igång:

Det finns vissa fördelar med aerob träning, men bidraget är begränsat, vilket till stor del beror på mängden och frekvensen av träningen. På 1960-talet inledde överste Pauline Potts och dr Kenneth H. Cooper forskning inom förebyggande medicin, inklusive omfattande studier av aerob träning på mer än femtusen personer från det amerikanska flygvapnet. När Cooper blev mer intresserad av ämnet utvecklade han termen ”aerobics” och grundade Cooper Institute 1970 för att studera sambandet mellan motion och hälsa.

Samtidigt som aerob träning kan förbättra ditt hjärt- och kärlsystem finns det många andra fördelar. Den sänker ditt blodtryck, hjälper till att normalisera dina blodsockernivåer och minskar din risk för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Förutom de kardiovaskulära fördelarna förbättrar aerob träning konditionen på dina ben, din hjärna och ditt humör. Och eftersom den främjar blodcirkulationen är den bra för den allmänna hälsan. American Heart Association rekommenderar att du ägnar dig åt 150 minuters måttlig aerob träning varje vecka för att hjälpa ditt hjärta och din hjärna att fungera.

Av de mest populära formerna av aerob träning är promenader ett utmärkt alternativ för personer med begränsad fysisk aktivitet. Om du inte är aktiv bör du börja med att promenera små mängder och successivt bygga upp det. Dessutom kräver promenader ingen särskild utrustning, så du kan göra det var du än går. Om du inte vill besvära din kropp med komplicerad utrustning kan du promenera med hunden eller i mataffären. Att gå ut ur huset på morgonen är ett annat sätt att få en dos lätt aerobisk träning.

Förbättra din hälsa med en andningsövning

Om du vill förbättra din hälsa kan du prova att göra en andningsövning. Andningsövningar kan hjälpa dig att slappna av och minska stress. Dessa andningsövningar fungerar genom att du saktar ner andningsprocessen och fokuserar på ett visst andningsförhållande. Målet är att andas djupt och lugnt. Beroende på din nuvarande hälsa och stressnivån i ditt liv kan det ta några dagar innan du ser resultat. Om du övar regelbundet kommer du dock att se stora resultat på kort tid.

Även om andningsövningar kanske inte botar alla typer av medicinska problem kan de hjälpa dig att kontrollera ångestsymtom och förbättra din allmänna hälsa. Vissa människor har upplevt åratal av stress och panikattacker medan andra bara nyligen har upplevt ångest. Oavsett vad som är fallet är andningsövningar ett utmärkt sätt att återfå kontrollen över ditt liv. Du kan lära dig att göra dem på egen hand eller söka hjälp av en vårdgivare. Oavsett orsaken till din ångest kan andningsövningar hjälpa dig att må bättre och minska symtomen på ditt tillstånd.

Aandningsövningarna kan ha en överraskande effekt på din kropp. De ökar inte bara mängden syre i dina celler, utan stärker också muskler och leder. Eftersom de bygger upp mer luft i dina lungor kan du träna mer utan att känna dig öm eller utmattad. Dessutom ökar de elasticiteten i dina lungor, vilket gör att du kan andas lättare. Om du tränar en andningsövning regelbundet kommer du att kunna andas bättre när det är dags att återgå till en fysisk aktivitet.

Få ut det mesta av träningsövningar

Det finns många olika typer av fitnessövningar du kan utföra, och vilken som är bäst beror på dina individuella behov. Oavsett om du vill öka din uthållighet eller bygga muskler finns det många alternativ. Förutom tyngdlyftning är kardiovaskulära övningar utmärkta för att uppnå allmänt välbefinnande. Här är några tips för att få ut det mesta av dessa träningspass. Du kanske till exempel vill göra armhävningar för att stärka bröstet, axlarna och triceps, samt dina centrala bålmuskler.

Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra den kognitiva funktionen och minska risken för sjukdomar. Studier visar att ungdomar som ägnar sig åt intensiv fysisk aktivitet presterar bättre än sina jämnåriga under två år. Ett högintensivt träningsprogram kan förbättra minnet genom att öka endokanabinoiderna i hjärnan, som förbättrar den synaptiska plasticiteten. Dessutom kan skolprogrammen minska effekterna av neurodegeneration på hjärnan. Det finns fem huvudkomponenter för fysisk kondition: muskelstyrka, kardiovaskulär uthållighet, flexibilitet och kroppssammansättning. Personer som tränar regelbundet bör sträva efter att uppnå en kroppssammansättning som är mindre än 24 procent fett.

För att påbörja en fysisk aktivitet är det viktigt att värma upp musklerna. Detta kan vara så enkelt som att göra knäböjningar med kroppsvikt medan man tittar på TV, eller så intensivt som att springa en mil. Oavsett vilken form av motion du väljer är det viktigt att komma ihåg att all motion är bättre än ingen motion alls. För bästa resultat bör du värma upp i fem till tio minuter innan du börjar. När du värmer upp, försök att öka tempot i din fysiska aktivitet gradvis, så att du inte anstränger dig eller skadar dig.