Trender

Överväg att hyra läkare för att komma runt kompetensbristen

Det är viktigt för vårdgivare att kunna hyra läkare. Denna möjlighet gör det nämligen enklare att bemanna upp en arbetsplats. Därför är möjligheten att göra detta viktigare än någonsin i en tid då det är väldigt svårt att rekrytera kompetent personal. Framför allt är det svårt att knyta till sig specialistläkare av olika slag, men även bristen på allmänläkare är som bekant väldigt stor.

 

Så vad kan man som vårdgivare göra för att komma tillrätta med detta problem? Läs vidare så delar vi med oss av några konkreta förslag på åtgärder!

Överväg att hyra läkare och erbjuda en mer flexibel tillvaro

Om ni som vårdgivare har svårt att rekrytera kompetent personal och tillsätta era lediga positioner i organisationen bör ni tänka på att:

 

  • Ni har möjlighet att hyra läkare. När det är svårt att rekrytera personal på traditionellt vis finns alltid möjligheten att hyra läkare via ett bemanningsföretag. Det finns flera olika sådana här aktörer i Sverige som hjälper vårdgivare att bemanna upp sina arbetsplatser. Därför bör ni se över denna möjlighet om ni har svårt att knyta till er kompetent personal på egen hand.
  • Erbjud en lite mer flexibel tillvaro. Ett annat tillvägagångssätt kan vara att försöka stärka er position som en attraktiv arbetsgivare. Detta kan bland annat göras genom att ni erbjuder en lite mer flexibel tillvaro för er vårdpersonal. Ta fram ett lite mer flexibelt schema för läkarna som gör att de kan anpassa sitt schema lite mer utifrån sina unika förutsättningar. Ett sådant schema skulle sannolikt få er att framstå som en lite mer attraktiv arbetsgivare på dagens tuffa arbetsmarknad.
  • Tänk lite utanför de traditionella ramarna. När situationen på arbetsmarknaden är ansträngd för arbetsgivare är det viktigt att våga tänka lite utanför ramarna. Ett sätt att göra detta är, som vi redan har nämnt, att erbjuda en lite mer flexibel tillvaro för era medarbetare. Det är till exempel inte alltid möjligt att fylla schemat med enbart en eller ett fåtal heltidsarbetande läkare. Kanske behöver ni öppna upp möjligheten för ett större antal läkare som arbetar deltid samt plocka in konsultläkare och liknande för att fylla ut schemat?