Vanor

Den känslosamma återhämtningsprocessen

Mr. Greens initiativ för ansvarsfullt spelande, Green Gaming, syftar till att göra spelarna uppmärksamma på riskerna med spelberoende. Ibland är det dock för sent att sätta gränser för spelandet, då spelberoendet redan är ett faktum. När du ska hjälpa en person med ett spelberoende men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga, kan hela processen kännas svår och förvirrande. Här går vi igenom vilka känslor som kan uppstå när du försöker hjälpa och stödja en spelmissbrukare.

Förstå personen

Det är viktigt att du försöker förstå hur personen i fråga känner sig och i vilket stadie av förändringsprocessen han/hon befinner sig i. Genom att försöka förstå vad personen går igenom kan du på ett mer effektivt sätt kommunicera med denne. Om han/hon känner sig förstådd är sannolikheten större att ni kan prata med varandra på ett öppet och ärligt sätt, vilket gör att ni tillsammans kan ta fram en plan. Green gaming är till för att underlätta och för att se när det blir för svårt att undvika ytterligare spel på nätet.

En person som har ett spelberoende kan känna flera olika känslor, bland annat dessa:

  • Skuld, ångest och skam, vilka kan förstärkas när personen inser att beteendet även har påverkat andra personer. Att uppleva dessa känslor kan vara överväldigande, vilket kan göra att personen inte kan tänka klart kring sina handlingar. Dessa negativa tankar kan också leda till fortsatt spelande.
  • En desperat önskan att försöka vinna tillbaka de pengar som har förlorats kan leda till att spelaren beter sig på ett sätt som kan göra att personen i fråga inte verkar vara sig lik. Detta nya beteende kan vara chockerande för vänner och familjemedlemmar.

Du själv kan känna dig arg, sårad och sviken. Det kan vara svårt att hantera dessa känslor medan du försöker förstå den person vars beteende har fått dig att känna på detta sätt. Det är normalt att känna dessa känslor. Genom att hitta ett sätt att hjälpa spelmissbrukaren och även dig själv kan du minimera den inverkan som spelberoendet har fått på dig.

För att få hjälp och rådgivning kring spelberoende kan du kontakta någon av de hjälporganisationer som finns tillgängliga för att hjälpa såväl spelmissbrukare som anhöriga till personer med spelberoende. Några exempel på dessa är: Slutaspela.nu (www.slutaspela.nu), Stödlinjen (www.stodlinjen.se) och Spelberoendes Riksförbund (www.spelberoende.se).