Mat

Anordna minnesstund på Östermalm

Minnesstund är den tid efter begravningen då de närmaste samlas och minns den som avlidit. Det är ofta i en hyrd lokal där gästerna bjuds på något att äta samtidigt som de som vill kan hålla ett tal, sjunga en sång eller annat för att minnas den person som avlidit.

Välja lokal

För de som vill vara i en kyrka och ha minnesstund finns flera fina kyrkor på Östermalm. En del av dessa är K-märkta och har stora sakrala inslag medan andra är av mer modern tappning. Självklart går det även att hyra en lokal som inte på något sätt är knuten till en kyrka. Det går exempelvis att hyra en hel restaurang bara man är tillräckligt många så att hela restaurangen kan abonneras. I vissa fall väljer man att ha minnesstunden hemma hos någon släkting men det kan upplevas så jobbigt att man hellre är på en neutral plats. Ta kontakt med de lokaler du vill hyra eller kontakta företag i Stockholm som enbart jobbar med lokaluthyrning vilka bland annat har lokaler på Östermalm.

Välja mat och dryck

Det finns varken måsten eller förbjud när det kommer till maten på minnesstunden. En klassiker är smörgåstårta då det är enkelt att köpa in i förväg och förvara på plats. Det behövs inte heller någon serveringspersonal. Både smörgåstårta, fika och annat att äta går att beställa på catering via flera företag på Östermalm. Samtidigt finns det billigare alternativet att beställa smörgåstårta hos någon stor matvarubutik vilket innebär att priset kan hållas nere.
Ett annat klassiskt alternativ är kaffebröd och kaffe. Detta passar bra om det inte är på eftermiddagen som begravningsceremonin hålls vilket gör att gästerna kan vara ganska hungriga när det kommer till minnesstunden. I sådant fall passar smörgåstårta eller potatissallad med kallskuret bättre.

Minnesbordet

Se till att ha ett relativt stort bord på någon synlig plats i lokalen. Där brukar det stå bilder på den som avlidit, blommor, gästbok och annat som hjälpa gästerna att minnas tillsammans. Känns det svårt att anordna minnesstunden själv med allt från lokal, catering och ljudanläggning? Prata med din begravningsbyrå som mycket ofta har samarbete med företag som kan hjälpa till med dessa frågor.