Kameraövervakning

Kameraövervakning för mindre företag? För- och nackdelar

Företag är mer eller mindre känsliga för stöld. Någon som handlar med smycken behöver givetvis tänka mer på sin säkerhet än någon som arbetar som IT-konsult, till exempel. Tjuvarna är helt enkelt benägna att gästa vissa verksamheter mer än andra. När man finner att man har en särskild risk att utsättas för till exempel stöld eller inbrott, kan det vara en idé att överväga kameraövervakning. Det är en i sammanhanget relativt billig åtgärd, som kan visa sig lönsam på lång sikt. 

Men det kan också finnas nackdelar. Här radar vi upp såväl de positiva som de negativa delarna med att ha kameraövervakning som företagare. 

Fördelar

  • Kan reducera brottslighet som sker på området. Kameraövervakning har visat sig effektivt i syftet att minska brottslighet. Om tjuven ser en skylt och en kamera om att området videoövervakas, minskar risken för att inbrott eller stöld sker. Undersökningar har visat att en stor del av brottslingar skulle motiveras att välja ett annat mål ifall en kamera är närvarande.
  • Om något sker, har du bevis. Om ett brott skulle ske, trots kameraövervakning, har du bevis på det som har inträffat. Det kan leda till minskad risk att det sker igen, om bevisen leder till att förövaren fälls i domstol.
  • Försäkring. Det är inte ovanligt att försäkringsbolag erbjuder rabatt när man kan visa att man har ett bra kamerasystem. Även rabatt för installationen kan i vissa fall ges. 

Nackdelar

  • Integritet. Man bör inte sätta upp en övervakningskamera var som helst i sin verksamhet. På kontor och på många andra platser förväntar sig en anställd att inte få sin integritet kränkt. Det är en annan sak om du har den utanpå byggnaden och informerar tydligt om det. Oavsett var kameran placeras är det något som berörda personer bör känna till.
  • Det kostar. För många är god kameraövervakning något som är värt att investera i, och således bör det här kanske inte tas upp som en nackdel. För en del mindre verksamheter kan dock nämnas att det kan innebära utgifter som inte direkt är försumbara. Med det sagt, finns det också ganska billiga alternativ.